Šport
četrtek, 06. september 2018

V boj za odličja

Svetovno univerzitetno prvenstvo v skvošu 2018

Mesto Birmingham v Veliki Britaniji bo od 6. do 9. septembra gostilo Svetovno univerzitetno prvenstvo v skvošu 2018, na katerem bo nastopilo 56 tekmovalcev in 28 tekmovalk iz 20 držav.

Prvič pa je svetovno univerzitetno prvenstvo v skvošu potekalo leta 1996 v Maastrichtu na Nizozemskem, letos pa bomo lahko spremljali že deseto izvedbo tega tekmovanja, ki poteka vsako drugo leto. Univerza v Birminghamu je leta 2017 dobila nove športne objekte, ki vključujejo 6 igrišč za skvoš s tribunami za gledalce. Na prizorišču so zgradili tudi stekleno igrišče, ki bo pripomoglo k posebnemu vzdušju tako za tekmovalce kot gledalce.

Slovenijo bosta na tekmovanju zastopala Mark Hafner in Nina Kustec, ki sta si pravico do nastopa na prvenstvu pridobila z zmago na Državnem univerzitetnem prvenstvu v skvošu 2017/18.

Nina Kustec (Squash klub Škofja Loka, Fakulteta za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani) se je s skvošem spoznala ob koncu četrtega razreda, proti koncu osnovne šole pa je začela bolj resno trenirati z organiziranimi vadbami petkrat tedensko. Zdaj organizirano trenira trikrat do štirikrat tedensko, z bratom pa včasih vadi tudi ob sobotah in nedeljah. Dvajsetletna Škofjeločanka, ki je aktualna državna prvakinja in balkanska mladinska prvakinja 2016, si v Veliki Britaniji želi predvsem dobrih dvobojev: "Pričakujem, da bom dobro igrala in da se bom čim več naučila in napredovala skozi igro.“

Mark Hafner (Squash klub Škofja Loka, Strojna fakulteta Univerze v Ljubljani) je sprva treniral rokomet, za skvoš pa se je odločil ob prehodu iz osnovne šole, saj se mu je zdelo, da mu ta športna panoga glede na njegove predispozicije bolj leži. Skvoš se mu zdi dinamična, hitra in taktična igra, ki hkrati zahteva dobro fizično pripravljenost. Enaindvajsetletni Škofjeločan, ki je na Državnem prvenstvu v skvošu 2017 dosegel tretje mesto, zahtevni študij strojništva včasih težko usklajuje s treningi, saj mu vožnja med Ljubljano, kjer študira, in Škofjo Loko, kjer trenira, vzame veliko časa. Na tekmovanje pa se je poleti pripravljal predvsem s fizično vadbo, zadnje tri tedne pa tudi na igrišču.

Udeležbo na SUP v skvošu 2018 podpirajo: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Študentska organizacija Slovenije, Assistance Coris, STA potovanja.