Šport
petek, 07. september 2018

Tajvanca izločila slovenska boksarja

Svetovno univerzitetno prvenstvo v boksu 2018

Na Svetovnem univerzitetnem prvenstvu v boksu 2018, ki je od 31. avgusta do 6. septembra potekalo v mestu Elista v Rusiji in ki so se ga udeležili tekmovalci iz 22 držav, sta se slovenska boksarja Luka Mejač, ki se je boril v kategoriji do 81 kg, in Alen Bolkovič, ki se je v ringu preizkusil v kategoriji do 91 kg, morala od tekmovanja posloviti po prvi rundi tekmovanja.

Žreb je določil, da sta se oba slovenska reprezentanta spopadla s tekmovalcema s Tajvana. 

Luka Mejač (Univerza v Ljubljani, Fakulteta za družbene vede) se je v kategoriji do 81 kg v ringu pomeril s tajvanskim boksarjem Shao Hui Heiem ter izgubil z rezultatom 5:0. Absolvent obramboslovja, ki je najprej 8 let igral nogomet pri NK Olimpija, je od vsega začetka nasprotniku v napeti in tesni borbi skušal vsiliti svoj tempo in prevzeti pobudo, tajvanski borec pa se je bolj zanašal na protinapade.

»Skozi celotno borbo sem se počutil odlično, sem namreč izvrstno pripravljen. Imel sem občutek, da sem zadel več močnejših in čistih udarcev, medtem ko se je nasprotnik zanašal bolj na hitre serije, ki sem jih večinoma blokiral, tako da sem bil prepričan, da sem storil dovolj za zmago. Žal sodniki niso bili enakega mnenja,« je povedal aktualni univerzitetni državni prvak in vice-prvak države v kategoriji do 81 kg, ki se je v ta šport zaljubil, ko je s prijatelji odšel na rekreativno uro boksa, zdaj pa pri njem vztraja že sedmo leto. 

»Kljub temu, da s porazom nisem izpolnil svojega cilja, sem s potekom same borbe zadovoljen,« je še dejal. Njegov trener Sašo Weixler je tekmovalca kljub porazu pohvalil: »Luka je pokazal odlično predstavo in se je enakovredno kosal z nasprotnikom«.

V kategoriji do 91 kg se je Alen Bolkovič (Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede), ki se je boksu zapisal pred sedmimi leti, pred tem pa treniral judo, pomeril s Tajvancem Zhi Jun Sangom. Tudi on je »oddelal« tri runde in borbo izgubil z rezultatom 4:1.

»S svojim nastopom sem zadovoljen, čeprav sem bil prepričan, da bo zmaga šla v mojo korist. Vseeno pa sem dokazal, da sem dobro pripravljen in lahko boksam z borci na najvišjem nivoju. Zame je to bila odlična izkušnja ter stopnička višje na moji športni poti.«

Udeležbo na SUP v boksu so podprli: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Študentska organizacija Slovenije, Assistance Coris, STA potovanja.