Šport
petek, 15. junij 2018

Na Evropskih univerzitetnih igrah se bodo v košarki pomerili tudi primorski študenti

Evropske univerzitetne igre 2018 v Coimbri na Portugalskem.

Na bližajočih se Evropskih Univerzitetnih Igrah (EUG) 2018 v Coimbri na Portugalskem bodo Univerzo na Primorskem (UP) zastopali košarkarji. Ti vestno in z vso vnemo trenirajo, da bodo za tekmovanje pripravljeni. 

Košarkarsko reprezentanco bomo predstavili, v enem od naslednjih prispevkov. Tokrat se bomo osredotočili na četverico, ki bo potovala na EUG še teden pred reprezentanco. Štirje mušketirji, ki se bodo udeležili turnirja v vse bolj prepoznavni igri, košarki 3x3, ki dobiva vse večjo veljavo po celem svetu in je trenutno najbolj razširjena organizirana športna panoga v primerjavi z ostalimi urbanimi športi ter bo premierno predstavljena na OI v Tokiu 2020 leta.

Igra 3x3 se kaj dosti ne razlikuje od uradne dvoranske košarke, a kot že samo ime pove, je to igra treh igralcev proti trem na en koš. Tekma je hitrejša in časovno krajša. V tekmovalnem dnevu sta predvideni dve tekmi. Razlika je tudi v tem, da ekipa nima oziroma ne sme imeti ob sebi spremljevalca ali trenerja. Le ti, so navadno na tribunah.  

Ekipo UP bodo zastopali: Andrej Volk, Tim Škerbec, Aleks Cvetičanin in Matija Radanović. Trojica Cvetičanin, Škerbec, Radanović je preteklo leto nastopila na evropskem univerzitetnem prvenstvu v Miškolcu na Madžarskem, vendar v dvoranski košarki, torej bo njihov nastop na turnirju 3x3 prvenec tudi za Univerzo! Da bi jih pobliže spoznali, smo v pogovoru z njihovim bivšim trenerjem KK Portorož Tomom Krašovcem pridobili nekaj zanimivih informacij.

Igralci UP ekipe 3x3

  • Andrej Volk, 188 cm visoki branilec, je organizator igre in kreator. Tisti, ki igro vodi, pripravlja prostor za ostrostrelce in zapira nasprotnika. Njegovi lastnosti sta, predvsem mirnost in pregled nad igro. Trenutno zastopa barve italijanskega kluba Blue Energy Group Codroipo.
  • 191 cm visoki branilec Aleks Cvetičanin je ostrostrelec. Njegov met z razdalje je dovršen, skoraj mehanski, izmet je čist in natančen. Rad prodira in zaključuje tudi pod obročem. Igralec, ki nikoli ne popušča. Še vedno je član KK Portorož v 2.Skl, čeprav je imel kar nekaj mamljivih ponudb za nadaljevanje svoje športne kariere drugod.
  • Tim Škerbec, ki je v mladinskih letih nastopal za državno izbrano vrsto, je vsestranski košarkar. Ko ima žogo v posesti, je 201 cm visoki krilni napadalec nezaustavljiv. Prodori pod koš ali meti izza črte, skoki v obrambi in napadu, prenos žoge in pregled nad igro. Vse to je Tim. Košarkarski poet, ki svojo poezijo izraža na igrišču. Že na EC 2017 v Miškolcu, je Tim pokoril vso konkurenco, saj je bil najboljši strelec in skakalec turnirja. Tudi Tim nadaljuje svojo športno pot čez mejo in zastopa barve Energylab Falconstar Monfalcone.      
  • Najmlajši član posadke/ekipe je Matija Radanović. 203 cm visoki krilni center, ki je zadnje leto nastopal v 2.Skl za ekipo Terme Olimia Podčetrtek. Matija je prihodnost košarke, saj ima vse, kar mora imeti popoln košarkar. Tako fizične lastnosti, kot tudi vztrajnost, sta danes kvaliteti, ki ju premorejo le redki. Igra lahko na več igralnih mestih, ima moč in hitrost in je velik borec pod koši.

Fantje že nestrpno pričakujejo svoj prvi letošnji nastop na Challenger turnirju 3x3, ki bo v nedeljo, 1. julija, na Ukmarjevem trgu v Kopru. Na njem bo nastoplia tudi četverica 3x3 PIRAN v postavi: Kavgić, Ovnik, Finžgar, Srebovt, ki je na letošnjem svetovnem prvenstvu FIBA 3x3 WC dosegla vrhunsko 3.mesto. Turnir bo hkrati tudi kvalifikacijski za nastop na finalnem turnirju za državno prvenstvo v košarki 3x3, ki bo na sporedu 12. avgusta 2018 na Pogačarjevem trgu v Ljubljani.