Splošno
petek, 31. januar 2025

Kaj se dogaja na področju subvencionirane študentske prehrane?

Na ŠOUP smo se odločili, da za študente pripravimo odgovore na najbolj pogosta vprašanja, ki so povezana s subvencionirano študentsko prehrano.  

Na področju subvencionirane študentske prehrane je prišlo do določenih sprememb, ki so se zgodile ob začetku letošnjega študijskega leta. ŠOUP se je v preteklih letih vedno boril za boljši položaj študentov in tako bo ostalo tudi v bodoče. Ker ne želimo, da bi študenti dobivali napačne informacije glede študentskih bonov, spodaj objavljamo nekaj najbolj pogostih vprašanj in pojasnil.

V primeru dodatnih vprašanj, ki so povezana s študentsko prehrano nam lahko pišeta na prehrana@soup.si. Vsak študent se lahko obrne na nas in potrudili se bomo odgovoriti na sestavljana vprašanja. 

Pojasnila in odgovori glede subvencionirane študentske prehrane 

Za koliko se je v Kopru zvišala cena študentskih obrokov? Kaj to pomeni v praksi za študente?

Naj poudarimo, da se višina subvencije in najvišja vrednost obroka nista spremili. Nekateri gostinci pa so se, pri prijavi na razpis, samostojno odločili, da bodo dvignili svojo vrednost obroka in posledično so se povečala tudi doplačila študentov. Potrebno je vedeti, da subvencija znaša 4,02€, največje doplačilo pa znaša 4,98€. Pričakujemo, da bo marca 2025 prišlo do redne uskladitve z inflacijo, ki se je zgodila tudi marca 2024 in to bo nekoliko pocenilo študentsko prehrano. Hkrati še vedno čakamo na obljubljeni dvig subvencije s strani ministrstva za delo, ki je nujen. 

V praksi situacija ni tako katastrofalna kot se prikazuje v nekaterih medijih. Študentske organizacije se zavedamo, da je potrebno študentom zagotoviti kakovosten obrok po dostopni ceni. Zanj se borimo ves čas in verjamemo da, če bi bile izpolnjene obljube ministrstva na področju študentske prehrane, ne bi bilo težav povezanih z višino doplačila. Hkrati je pomembno povedati tudi, da je novi javni razpis, ki velja za leti 2025/2026 pritegnil tako obstoječe kot nove ponudnike. Nekateri ponudniki, ki so se ponovno prijavili, so nekoliko dvignili cene, pri drugih so ostale enake ali so se celo znižale. Pri izbiri ponudnika bo cena verjetno igrala pomembno vlogo za študente, vendar je treba upoštevati tudi inflacijo in splošno podražitev.

So se študentke in študenti morda obrnili na vas s težavami zaradi podražitev? Če ja, kaj so izpostavili, kakšne so njihove težave?

Moramo biti iskreni in zapisati, da pritožb v zvezi s tem dejansko nismo prejeli. Prejeli smo nekatera stališča, da so študenti  žalostni, ker so nekateri gostinci zapustili sistem. Prav te želimo v prihodnje nagovoriti, da se ponovno prijavijo na razpis in vrnejo ponudbo študentskih bonov. 

Izpostaviti bi želeli dvoje; ŠOUP ne določa kateri gostinci bodo vstopili v sistem, to je odločeno na podlagi razpisa, ki ga pripravljata NIJZ in MDDSZ. Velika težava je v tem, da je razpis izrazito birokratski, zapleten, včasih so zahteve preveč neprijetne do gostincev, ki se nato ne odločijo za prijavo. Mi imamo z gostinci redne stike, pomagamo jim z vsemi razpoložljivi informacijami, vendar smo tudi sami razočarani, da je veliko birokracije razlog, da študenti ostanejo brez ponudbe pri določenih gostincih, ki so imeli dobro ponudbo na študentske bone.

So bili študenti kakorkoli vnaprej obveščeni, da se obeta dvig cen?

Kot smo že povedali v prejšnji odgovorih. Vrednost celotnega obroka in subvencija sta ostali nespremenjeni. ŠOUP ne določa cen in gre za samostojno odločitev gostincev, ki so dvignili celotno ceno svojega obroka in s tem povečali doplačilo študentov.

Opozorili bi, da se je v zadnjih letih dvignila tudi urna postavka za študentsko delo. Hkrati si ŠOUP, skupaj z matično študentsko organizacijo, ravno v teh dneh prizadeva za uskladitev minimalne bruto urne postavke za študentsko delo. V primeru, da se ta uskladi z inflacijo, se bo urna postavka ponovno dvignila. Minimalna urna postavka trenutno znaša 6,20€ neto.

Kako bodo lahko študentske organizacije pomagale študentkam in študentom? Kaj konkretno lahko v tem primeru naredi ŠOUP?

Nekaj o tem smo že povedali pri prejšnjih odgovorih. ŠOUP aktivno komunicira z gostinci, aktivno komuniciramo s pristojnim ministrstvom, prizadevamo si za dvig subvencije in za vstop večjega števila gostincev v sistem. To smo z letošnjim razpisom tudi dosegli. 

Imamo 35 ponudnikov, zaustavili smo trend upadanja in verjamemo, da bi, z nekoliko manj rigoroznimi pogoji razpisa, v sistem vstopilo še več gostincev. Mi delamo vse kar je v naši moči, da se subvencija poveča in ohranimo čim večje število gostincev. Mi, študentske organizacije, imamo najmočnejši stik s študenti na terenu in tudi glede na njihove odzive ter naše izkušnje ministrstvu podajamo različne predloge za spremembe. To, da je bil eden od prejšnjih razpisov, ki je potekal že nekaj let nazaj, prezahteven so spoznali tudi na ministrstvu, ker smo jim pokazali, da imajo gostinci v praksi težave, ki vodijo v težave študentov pri pestrosti obrokov. Takrat so se pogoji spremenili, vendar so se zdaj ponovno nekoliko zaostrili. Opozarjamo na to, da na koncu študenti najbolj občutijo nepotrebno birokracijo, ki je pri nas del mnogih razpisov. 

Ali lahko študentke in študenti pričakujejo dvig subvencij? Če ja, kdaj?

MDDSZ je že zelo dolgo časa nazaj obljubil dvig subvencije za 1€. Bila je organizirana tudi novinarska konferenca, na kateri je minister Luka Mesec osebno obljubil ta dvig subvencije. V primeru, da bi do njega prišlo, bi bilo največje doplačilo danes 3,98€. To bi bilo za študente veliko bolj sprejemljivo. Sedaj je minister rekel, da do dviga ne bo prišlo. Kljub temu si bomo prizadevali, da se ta obljuba realizira, ker verjamemo, da je to nujno za vse študente in študentke. Hkrati lahko pričakujemo uskladitev z inflacijo v mesecu marcu.

Je že morda znano, kolikšen bi lahko bil ta dvig subvencij?

Gre za dvig za 1€, ki je bil obljubljen. Pri uskladitvi z inflacijo pa še ne moremo natančno napovedati do kakšnega dviga bo prišlo.

Kakšne so še druge možne rešitve na tem področju?

Predvsem je pomembno, da se v javnosti ne ustvarja vtis, da je vse narobe. To preprosto ne drži. Tudi, če berete mnoge komentarje študentov, še posebej tujih študentov, jasno zapišejo, da je sistem dober. Slovenija je na tem področju lahko zgled mnogim, ki imajo nekakovostno hrano v menzah, ki si je študenti ne zaslužijo. Sistem zagotavlja pestrost obrokov in tudi več različnih lokacij. V primeru, da bi prišlo do dviga subvencije, se bo situacija bistveno izboljšala. Še vedno smo ena redkih držav, ki ima tovrstno prehrano, veliko je dobrih restavracij, ki ponujajo študentsko prehrano in verjamemo, da bo v prihodnje prišlo do izboljšav, ki bodo nadalje zagotavljala obstoj sistema subvencionirane študentske prehrane. Menimo, da je to v interesu vseh študentov.

Za koliko se je v zadnjih letih podražil študentski obrok v Kopru oz. nasploh na Obali? Ali lahko restavracije same dvigujejo cene, ali so usklajene in se cene študentskih obrokov zvišajo pri vseh ponudnikih?

Pred leti se je znotraj razpisa povečala vrednost celotnega obroka na 9€, vrednost subvencije pa je 4,02€.To smo že zapisali. Ponudniki se morajo držati okvirjev, ki so navedeni v razpisu. Ob prijavi na javni razpis ponudnik sam določi ceno, pri čemer je najvišja dovoljena celotna vrednost obroka 9,00€. Višina cene vpliva na točkovanje – ponudniki, ki izberejo najvišjo ceno, prejmejo manj točk. Z vsakim novim razpisom ponudniki oddajo novo ponudbo in prilagodijo ceno svojim zmožnostim. To pomeni, da doplačilo ne more biti večje od 4,98€. V zadnjih letih je prišlo do podražitev, ker tudi študentska prehrana ni imuna na inflacijo na vseh področjih, hkrati pa je prišlo tudi do dviga študentske urne postavke. Nekateri ponudniki so cene tudi znižali. 

Menite, da bi bila v študentskih menzah cena nižja? Zakaj nasprotujete študentskim menzam?

Letošnji razpis je dokazal, da cena v študentskih menzah nikakor ne bi bila nižja, ker tudi država ni imuna na inflacijo in razmere na trgu. Nekateri ponudniki, ki so se prijavili kot tip B, sem spadajo javni zavodi, srednje šole, torej tisti, ki imajo menze, so močno zvišali cene. Mnogi od njih so cene zvišali za 2€ in več. To je dokaz, da menze ne predstavljajo dolgoročne rešitve na tem področju. Podariti bi želeli, da nikoli nismo nasprotovali menzam. Menimo celo, da gre za dobrodošel dodatek k obstoječemu sistemu študentske prehrane, ker bi menze še okrepile število lokacij. Hkrati pa menimo tudi, da bi bila ukinitev obstoječega sistema in uvedba menz dolgoročno lahko za študente izjemno slaba. To bi zmanjšalo pestrost obrokov in tudi število lokacij. 

Pomembno je povedati, da je država podrejena javnim naročilom in to pomeni, da bi bila kakovost hrane v tovrstnih menzah verjetno pod velikim vprašajem. Ne želimo si, da bi takšni nepremišljeni ukrepi prizadeli vse študente in trajno onemogočili enega od sistemov, ki nam ga zavidajo v tujini. Temelji študentske prehrane morajo ostati dostopnost, pestrost in kakovost. Menimo, da bi se z uvedbo menz poslabšala vsa tri področja. Potrebno je biti pazljiv, ker je večinsko mnenje študentov, tako zaznavamo na terenu, pozitivno.

Kakšna je sicer ponudba prehrane na Obali? Ali ocenjujete, glede na odzive študentk in študentov, da je dovolj ponudbe in da je ta dovolj raznovrstna? So morda cene v splošnem po njihovem mnenju previsoke ali dostopne? Kaj bi bilo po mnenju ŠOUP-a treba izboljšati, kje so največje težave?

Ponudba prehrane na Obali se je v zadnjih letih nekoliko povečala. Ocenjujemo, da ponudbe ni dovolj v Portorožu, Izoli in Piranu. Tam bi zagotovo potrebovali večje število gostincev in verjamemo, da bo v prihodnje prišlo do tega, da se bodo na razpis prijavili tudi drugi gostinci. Mi smo jim na voljo za vso pomoč in podporo, ki jo potrebujejo. Ponudba je precej raznovrstna in za nas je pomembno, da imajo študenti možnost izbire različnih obrokov. Pestrost je ključna prednost subvencionirane študentske prehrane. Mi od študentov nismo prejeli pritožb, obstajajo določene skupine študentov, ki menijo, da sistem ni dober, a menimo, da velika večina študentov na Primorskem meni, da je sistem kakovosten. 

Po našem mnenju si moramo še naprej prizadevati za povečanje števila gostincev v sistemu, dvigniti je potrebno subvencijo in zagotoviti takšne pogoje v razpisu, da bodo študenti deležni dobre študentske prehrane, ki bo dostopna na več različnih lokacijah. Še enkrat bi poudarili, da imamo na Primorskem številne tuje študente, ki zelo pohvalijo naš sistem prehrane, saj je v njihovih državah pogosto dražji, manj dostopen ali manj raznolik. 

Za konec bi dodali le še to, da se ŠOUP vsako leto trudi pridobiti čim več novih ponudnikov in obdržati obstoječe. V letu 2025 smo pridobili nove ponudnike, kar je povečalo njihovo skupno število na Primorskem. Seveda ponudnikov nikoli ni dovolj, vendar si prizadevamo za njihovo povečanje. Primorska je ena najbolj turističnih destinacij v Sloveniji in nekateri ponudniki ne želijo vstopiti v sistem subvencionirane prehrane, ker imajo enostavno previsoke cene in tudi niso odprti skozi celotno leto.