sreda, 27. junij 2018

Živa knjižnica

cover živa 2018

Živo knjižnico bo možno obiskati v sredo, 27. junija 2018, med 17. do 21. uro. Le-ta deluje kot katerakoli druga knjižnica, le da so knjige žive. Knjige so predstavniki in predstavnice različnih manjšin, marginaliziranih družbenih skupin oziroma osebe, ki se v življenju, zaradi katerekoli osebne okoliščine, soočajo s predsodki, stereotipi in diskriminacijo ter so pripravljene o svojih izkušnjah spregovoriti z bralkami in bralci.

»Izposoditi« si bo možno več kot 15 knjig, med drugim osebo z izkušnjo izgube spomina, zdravljenega zasvojenca, osebo, ki je prebolela anoreksijo, panseksualno trans osebo, istospolne osebe, osebo z izkušnjo ciklotomije, s poškodbo hrbtenjače in še mnoge druge.

Projekt je namenjen ozaveščanju in izobrazbi o človeških vrednotah, človekovih pravicah in spodbujanju razprav o predsodkih in stereotipih v družbi, saj kot pojasnjuje strokovna vodja Primorskega svetovalnega središča Koper (PRIMSS) Nikolina Jeretič, »prestop praga knjižnice omogoča spoznati osebo, ki je morda v življenju nikoli ne bi, in ji zastaviti vprašanje, ki si ji ga verjetno nikoli ne bi upali.«

Zavod PRIMSS je od maja lanskega leta del nacionalne mreže organizacij, ki izvajajo projekt Živa knjižnica, katero na nacionalni ravni koordinira Društvo informacijski center LEGEBITRA. Letos se bo dogodek odvil v sodelovanju s Centrom mladih Koper in Klubom študentom občine Koper v okviru projekta CMoK fest 2018 in Pozdrav poletju.

Dogodke lahko spremljate na omrežju Facebook in spletni strani www.primss.si.

CMoKFEST 2018 in Pozdrav poletju 2018

Center mladih Koper bo tudi letos poskrbel za pester začetek poletnih počitnic. V sodelovanju s CMK barom, Klubom študentov občine Koper, Primorskim svetovalnim središčem, ŠOUP-om in Društvom Animov pripravlja mladinski festival CMoKFEST 2018.

Festival se bo odvil zadnji teden v juniju, in sicer od 26. do 29. junija, v prostorih Centra mladih Koper in na različnih lokacijah po Kopru. CMoKFEST kot festival glasbe, umetnosti, športa, druženja in zabave prinaša pestro dogajanje za mlade in manj mlade. Namen festivala je ponuditi mladim vsebine, ki jih v tem okolju pogrešajo in popestriti začetek poletnih počitnic.