sobota, 15. december 2018

Vse je pesem

zbor ipavska

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP), ki od leta 2004 deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP), to soboto prireja drugi izmed treh decembrskih koncertov mednarodnega cikla vokalne in instrumentalne glasbe Simfonic voices.


Program koncerta si je Komorni zbor Ipavska zamislil kot pregled skladb, ki so bile napisane prav zanje in so se pevkam in pevcem Ipavske v zadnjih desetih letih tako ali drugače vtisnile v spomin in jih zaznamovale na prav poseben način. Zbor namreč letos beleži svojo 20-letnico delovanja. Pred kratkim so svoj jubilejni koncert z vrhunsko glasbo in odličnimi dirigenti obeležili na Vipavskem, tokrat pa se nam bodo predstavili tudi na Obali.

Koncert bo v soboto, 15. decembra 2018, ob 19.30 v galeriji Frančiškanskega samostana sv. Ane v Kopru.

Več informacij o samem koncertu je najti tudi na Facebook dogodku/strani APZ UP tukaj.

Vstop na koncert je prost, z vašim prostovoljnim darom pa boste podprli in omogočili izvedbo cikla tudi v prihodnje. Prisrčno vabljeni!

ZA GLASBO, ZA UŽITEK!
Projekt Simfonic voices podpirajo Javni sklad za kulturno dejavnost RS, Mestna občina Koper, Univerza na Primorskem in Študentska organizacija Univerze na Primorskem.

CV

KOMORNI ZBOR IPAVSKA že dve desetletji združuje pevce različnih koncev Vipavske doline, ki jih je skozi svet zborovske glasbe do leta 2014 uspešno vodil priznani zborovodja Matjaž Šček. V nadaljevanju je zbor sodeloval z dirigenti kot so Jerica Gregorc Bukovec, Lovro Frelih in Marko Sancin, v želji po vrhunskem zborovskem poustvarjanju pa je oktobra 2015 taktirko zbora prevzel italijanski skladatelj in dirigent Michele Josia.

Že vsa leta svojega delovanja se Komorni zbor Ipavska uspešno udeležuje pevskih tekmovanj doma in v tujini, koncertirajo pa tudi kot gostje na raznih festivalih. Na posebno povabilo organizatorja in češkega Ministrstva za kulturo so kot posebni gostje iz tujine v juniju 2014 nastopili na 57. mednarodnem tekmovanju in festivalu FSU v kraju Jihlava na Češkem. Konec avgusta istega leta so se uspešno predstavili v Arezzu, na pomembnem mednarodnem zborovskem tekmovanju 62° Concorso polifonico  internazionale “GUIDO D’AREZZO”. Konec leta 2014 so pevci v božičnem času pod vodstvom priznane dirigentke Jerice Gregorc Bukovec s Komornim zborom Ave in slovenskim tolkalnim projektom Stop izvedli dva odmevna koncerta. V letu 2015 so sodelovali z mladim in uspešnim zborovodjem Lovrom Frelihom in se na povabilo organizatorja udeležili mednarodnega festivala v Saviglianu v Italiji.

Zadnja tri leta je zbor vodil Michele Josia in rezultat sodelovanja sta bila dva uspešno izvedena in nadpovprečno dobro obiskana zborovska tečaja za dirigente, oktobra 2016 s Javierjem Bustom in leta 2017 z Garyjem Gradenom. Slednji je zbor povabil v Stockholm, da bi se predstavil tudi tamkajšnji publiki. Istega leta je zbor gostoval v Avstriji, kjer se je na posebno povabilo organizatorja tekmovanja predstavil publiki v sloviti dvorani »Mozarteum« v centru Salzburga. Poleti pa je zbor gostoval na Sardiniji, kjer se je na več odmevnih koncertih predstavil tamkajšnji javnosti. Novembra 2017 je zbor na regijskem tekmovanju v Postojni prejel zlato plaketo z odliko. Letos praznuje svojo 20. obletnico delovanja, po dolgih letih odsotnosti pa se je ponovno udeležil tudi tekmovanja Naša pesem v Mariboru ter prejel srebrno plaketo.

Sezono 2018/2019 je zbor začel z novim vetrom v svojih jadrih, tokrat pod žensko taktirko. Zbor vodi dirigentka Damjana Vončina.

DAMJANA VONČINA prihaja iz Godoviča in je po izobrazbi univ. dipl. muzikologinja, ki je s srcem in dušo povsem zapisana zborovski glasbi. Svoje znanje je izpopolnjevala na seminarjih Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, bila je pevka Slovenskega projektnega zbora, projektno pa je sodelovala s Komornim pevskim zborom Madrigalisti in Komornim zborom Ave. Na mednarodnem pevskem tednu Europa Cantat je bila asistentka dirigenta v delavnici, ki jo je vodil Gary Graden (ZDA/Švedska), svoje znanje pa je nadgrajevala tudi pri nemškem poznavalcu renesančne glasbe prof. Maxu Frayu. Širši slovenski in mednarodni publiki se predstavlja kot umetniška vodja Vokalne skupine Radost iz Godoviča, s katero je v zadnjih desetih letih osvojila mnogo priznanj in nagrad. Komorni zbor Ipavska vodi od septembra 2018.

UŠZP priporoča

Aktualne vsebine, ki jih ne smeš zamudit