sreda, 06. junij 2018

Samopregledovanje dojk in mod

preventiva utrip

Študentska organizacija Univerze na Primorskem s študenti in Študentskim svetom UP Fakultete za vede o zdravju od aprila do junija pripravlja projekt ŠOUPreventiva, namen katerega je ozaveščanje in učenje udeležencev nudenja temeljnih postopkov oživljanja (TPO) ter preventivnih ukrepov za ohranjanje in preprečevanje zdravstvenih težav.

Projekt ŠOUPreventiva zajema sklop 9-ih delavnic, ki jih bodo izvajali študenti UP Fakultete za vede o zdravju v sodelovanju z Rdečim križem območne enote Koper. Delavnice bodo potekale vsako sredo od 11. aprila do 13. junija od 14. do 17. ure (razen delavnice dne 16.5., ki se bo odvila od 18. do 21. ure) v večnamenskem prostoru Študentskega centra UP.

Osma delavnica: Samopregledovanje dojk in mod
Potrebna je prijava TUKAJ.


Seznam delavnic projekta ŠOUPreventiva:

  • Samopregledovanje dojk in mod - predstavitev preventivnih programov za zgodnje odkrivanje rakavih obolenj (6.6.2018), izvajalci: Marko Petrović, Iris Ozimič, Tamara Pavlović.
    Današnja družba že več govori o rakavih obolenjih pa še vedno premalo. V ta namen se organizira delavnica, ki bo predstavila kako se lahko ženske in moški sami pregledamo za raka na dojkah ali modah. Rak na modih se namreč pojavlja med 18 in 30 letom, za raka na dojki opa so ženske najbolj dovzetne med 20 in 50 letom starosti. V tej delavnici se bomo naučili, kako izgleda rak dojke in mod, kako ga najlažje odkrijemo, kako ukrepati in seveda kako se samopregledujemo. Na odelih bomo prikazali, kako tudi rak izgleda, ko ga dejansko dobite. Kot zanimivost bo prikazana še simulacija nosečnosti.
  • Spolno prenosljive bolezni (13.6.2018), izvajalka: Tamara Pavlović
    Na delavnici se bo predstavilo spolno prenosljive bolezni, poudarilo najpogostejše ter se povedalo kako se le te pokažejo, kakšni so simptomi in znaki obolenj, pri tem pa bomo predstavili, kako ukrepati če pride do le-teh. V samem predavanju se bo predstavilo tudi zaščitna sredstva in preventiva pred prenosom.