ponedeljek, 08. april 2019

Mi častimo, častiš tudi ti?

castim 2019 krvodajalsko

Študentska organizacija Univerze na Primorskem (ŠOUP) in Radio Capris v okviru vseslovenske študentske krvodajalske akcije pod sloganom »Častim 1/2 litra!« organizirata že 19. krvodajalsko akcijo na Primorskem. 

V organizaciji Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) se bo aprila ponovno začela študentska krvodajalska akcija. Akcija bo potekala v večih krajih po Sloveniji preko sodelovanj s študentskimi organizacijami univerz (ŠOULJ, ŠOUM in ŠOUP), študentskih klubov in Zveze študentskih klubov Slovenije.

Na Primorskem bo kri možno darovati od 8. do 10. aprila 2019 v Splošni bolnišnici Izola (Center za transfuzijsko dejavnost). V ponedeljek in torek bo akcija potekala med 7.30 in 11. uro, v sredo pa med 9. in 11. uro

"Vsi tisti, ki lahko darujejo kri, so vabljeni, da se vnovič številčno odzovejo povabilu in častijo rundo, ki rešuje življenja. Vsak krvodajalec je junak, naj bo to prvič ali stotič," na akcijo vabi Nikolina Janković, sekretarka za socialno in študentsko problematiko ŠOUP in dodaja, da bo za krvodajalce dobro poskrbljeno tudi tokrat, saj bo omogočen brezplačen prevoz, ob malici pa bodo darovalci v sodelovanju s ŠOS in Radiem Capris prejeli tudi simbolično darilo.

Brezplačen prevoz

Vse dni je organiziran brezplačen prevoz krvodajalcev do bolnice (iz Kopra na postaji Tržnica in iz Portoroža pri UP FTŠ). Prvi prevoz je ob 8., zadnji ob 10.30. V torek bo organiziran tudi prevoz iz Portoroža (izpred FTŠja ob 9.20).

Prijava za brezplačen prevoz je možna preko spletnega obrazca. Donator in izvajalec prevoza je Taxi Port.

Več informacij glede Študentskega krvodajalskega tedna je dostopnih na spletni strani www.castimkri.si ali Facebook dogodku Častim ½ litra.

Častim 1/2 litra!

Študentska krvodajalska akcija je že tradicionalen projekt Študentske organizacije Univerze na Primorskem. Študenti tako vsakoletno izvedejo dve tradicionalni krvodajalski akciji (spomladi in jeseni), pod sloganom »Častim pol litra!«.

Aprilska krvodajalska akcija bo potekala že devetnajstič, 10. obletnico akcije pa bodo organizatorji obeležili oktobra. V letošnjih akcijah se bodo študenti osredotočili na informiranje mladih krvodajalcev glede vpisa v seznam rednih krvodajalcev in uporabe aplikacije Daruj Kri (Android ali iOS) ter možnosti darovanja kostnega mozga.

Letos Zavod RS za transfuzijsko medicino namreč praznuje 30. obletnico zdravljenja s presaditvijo krvotvornih matičnih celic. Mlade krvodajalce bodo PreProstoVoljni letos spodbujali k darovanju kostnega mozga, ki je za bolnike malignih ali avtoimunskih bolezni lahko edina rešitev. Testiranje za darovanje kostnega mozga je enostaven proces, kjer potencialnemu darovalcu odvzamejo le nekaj dodatnih mililitrov krvi Podatke darovalca se nato zabeleži v domače in tuje registre.

Projekt PreProstoVoljni sofinancira Mestna občina Koper.
Projekt podpira Luka Koper d.d. v okviru sklada »Živeti s pristaniščem«.

UŠZP priporoča

Aktualne vsebine, ki jih ne smeš zamudit