petek, 06. julij 2018

Mednarodni festival »SANCTI NAZARIJ«

TROBILNI GŠ KP

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem v tem tednu pripravlja dva izjemna koncerta v okviru Mednarodnega festivala »SANCTI NAZARIJ«. Projekt je del mednarodnega cikla vokalne in instrumentalne glasbe Simfonic voices.

Zbor bo v četrtek, 5. julija, gostil domači Dekliški pevski zbor Glasbene šole Koper in ameriški Church of the Redeemer choir, ki bo nastopil ob 20. uri v Stolnici Marijinega vnebovzetja v Kopru, v petek, 6. julija, pa na Obalo prihaja Leipzig Youth Orchestra iz Nemčije, ki bo poleg Trobilnega ansambla Glasbene šole Koper nastopil v protokolarno-prireditveni dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru, s pričetkom ob 19. uri.

Podpora zbora in donacija za orgle koprske stolnice

APZ UP se pridružuje projektu zbiranja sredstev za postavitev orgel v Stolni cerkvi Marijinega vnebovzetja v Kopru. Nastopajoči s svojimi koncerti podpirajo projekt. Prostovoljni prispevki in donacije na račun bodo šle izključno za postavitev novega kora, kjer bodo orgle domovale od konca 2019.

Za orgle iz Tonhalle v Zurihu se je potegovalo šest interesentov, in sicer iz Poljske, Italije, Francije in Slovenije, vendar je predstavnike fundacije Tonhalle najbolj prepričala prav cerkev Marijinega vnebovzetja v Kopru, saj se le-ta ponaša z edinstveno arhitekturo in odlično akustiko. Poleg tega je strokovnjake navdušilo tudi dejstvo, da se Koper nahaja na območju, ki povezuje Slovenijo z Italijo in Hrvaško.


Nove orgle koprske stolnice prihajajo v Koper kot donacija iz švicarske koncertne dvorane Tonhalle iz Züricha. Župnija Koper je za pridobitev velikega instrumenta kandidirala na mednarodnem razpisu. Po pregledu arhitekturne in akustične ustreznosti stolne cerkve ter zaradi podpore številnih institucij in posameznikov, ki delujejo na področjih glasbenega ustvarjanja, in aktivne podpore projektu s strani Mestne občine Koper, je upravni odbor fundacije Kongresshaus Stiftung iz Züricha soglasno sprejel odločitev o dodelitvi veličastnih orgel Kopru.

Orgle sta leta 1988 izdelala orglarja Kleuker in Steinmeyer po načrtih znanega francoskega skladatelja, organista, pianista in pedagoga Jeana Guilloja, ki je Koper že obiskal in aktivno sodeluje pri ponovni postavitvi orgel ter je načrtoval tudi orgle, ki so postavljene v Bruslju, na Tenerifih, Rimu in v mestih Leon v Španiji ter Alpe d‘Huez v Franciji. V stolnici Marijinega vnebovzetja bodo prvič zaigrale konec leta 2020. Orgle imajo 4 manuale, dva igralnika, 68 registrov in kar 6054 piščali. Za koncertiranje in snemanja orgelske glasbe so jih uporabili največji organisti današnjega časa.

Z donacijo v višini 100,00 € postanete boter ene piščali. Donirate lahko osebno pri Župniji Koper ali z bančnim nakazilom na:
TRR SI56 1010 0005 6668 947 (Župnija Koper, Izolska vrata 24, 6000 Koper) pri Banki Intesa Sanpaolo Bank d.d. na katerem se zbirajo namenska sredstva za postavitev orgel. Na željo donatorja bo Župnija Koper izdala ustrezno potrdilo.

Več informacij dobite na tel. št. 041 793 237 (David).

V pričakovanju vaše udeležbe in s tem podpore za postavitev novih orgel v koprski stolnici vas lepo pozdravljamo in se vam vnaprej zahvaljujemo.

Vstop prost. Vljudno vabljeni!

ZA GLASBO, ZA UŽITEK!
Projekt Simfonic voices podpirajo Javni sklad za kulturno dejavnost RS, Mestna občina Koper. Univerza na Primorskem in Študentske organizacije Univerze na Primorskem.