Šport
četrtek, 19. julij 2018

Za konec zmaga UP proti UL

Evropske univerzitetne igre 2018 v Coimbri na Portugalskem.

Ekipa Univerze na Primorskem v košarki 3x3 je na EUG v Coimbri končala s tekmovanjem na 15. mestu, za tolažbo pa je v zadnji tekmi zanesljivo zmagala v slovenskem derbiju z Univerzo Ljubljana.

Tretji dan nastopov na evropskih univerzitetnih igrah so košarkarji Univerze na Primorskem (UP) začeli s tekmo proti izraelski OAC. To pravzaprav ni bila tekma, ampak festival trojk. Naši so namreč vse točke dosegli z osmih metov z razdalje, na drugi strani pa je Almog Barak po uvodnem metu za točko sam nanizal 10 trojk zapored in s soigralci zmagal z 21:16. Sicer trojke v točkovanju košarke 3x3 štejejo dve točki, 'navaden koš' pa eno točko.

Potem so se Primorci srečali z Univerzo za tehnologijo in ekonomijo iz Budimpešte. Ta dvoboj je bil povsem drugačen od prejšnjega. Madžari so bolje začeli in bili večji del tekme v prednosti, v končnici pa so jih košarkarji UP ujeli in prehiteli. Toda nepopustljivi nasprotniki so uspeli pred še pred koncem rednega dela izenačiti na 17:17, v podaljšku pa so zadeli prvo trojko in zmagali z 19:17.

Usoda je hotela, da sta se tako v dvoboju za 15. mesto srečali slovenski ekipi iz Kopra in Ljubljane. Tekma med Univerzo na Primorskem in Univerzo Ljubljana pa je bila izenačena le prvi dve minuti. Potem so Aleks Cvetičanin, Matija Radanović, Andrej Volk in Tim Škerbec ušli, povsem nadigrali Ljubljančane in se od nastopov v košarki 3x3 poslovili s prestižno zmago z 22:14.  

V konkurenci 24 ekip je tako UP končala na 15. mestu, kar je zagotovo nižje, kot so vsi pričakovali. Vendar pa je bilo tekmovanje razburljivo in polno zasukov, tako da si ga bodo prisotni zagotovo še dolgo zapomnili. Primorski košarkarji so precej višjo uvrstitev zapravili le zaradi kančka športne smole v podaljšku zadnje tekme skupinskega dela tekmovanja, sicer bi imeli odprta vrata do četrtfinala.    

Sicer se s tem nastopi športnikov Univerze na Primorskem na Evropskih univerzitetnih igrah v Coimbri še niso zaključili - 'druga košarkarska runda' s tekmovanjem začenja v nedeljo.