Splošno
torek, 27. februar 2024

Študenti predstavili svoj zakon za izboljšanje položaja mladih

Ljubljana, 27. februar 2024 - Predstavniki Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) so danes pred Državnim zborom predstavili nov Zakon za urejanje položaja študentov, že tretjega po vrsti. Zakon vključuje 19 zakonodajnih ukrepov, ki bodo študentom, pa tudi dijakom, olajšali vsakdanje življenje.

Zakon obsega 10 področij: subvencionirano študentsko prehrano, študentsko delo, zdravstveno zavarovanje in zdravstveno dejavnost, javni potniški promet, visoko šolstvo, subvencionirano bivanje študentov, štipendiranje, družinske pokojnine ter področje tujih študentov.

Predstavili so 5 ključnih ukrepov predloga zakona. Gre za dvig minimalne bruto urne postavke za študentsko delo na 7,58 EUR bruto, dvig subvencije za študentsko prehrano na 5,17 EUR, kar je revaloriziran znesek, obljubljen s strani ministra lani februarja,, omejevanje prispevkov za študij, še posebej kjer gre za storitve, ki so že financirane iz javnih sredstev, uvedbo brezplačnih vozovnic javnega potniške prometa za dijake in študente, kot to že velja za upokojence, ter zagotovitev brezplačnega zdravstvenega zavarovanja za vse študente.

Na ŠOS so zakon pripravljali zadnje leto in pol, vanj pa vključili pobude ter rešitve problematik, na katere so jih študentje v tem času opozarjali. Ker gre za zakon, ki naslavlja univerzalne potrebe mladih, pri sprejemanju zakona želijo pridobiti podporo vseh parlamentarnih strank. Prav tako si bodo prizadevali za podporo predsednice Državnega zbora, kot je to bila praksa pri prejšnjih predlogih Zakona za urejanje položaja študentov.

Predlagani ukrepi ter besedilo zakona so dostopni na spletni strani kajpami.si. 

Marike Grubar, predsednica ŠOS: ‘’Zavedamo se, da je za uresničitev tega ambicioznega zakona potrebna široka podpora. Zato pričakujemo, da nas bodo poslanci Državnega zbora in predsednica sprejeli, prisluhnili našim argumentom in predlog zakona vzeli kot svojega. Naše dosedanje izkušnje kažejo, da je s sodelovanjem in dialogom mogoče doseči pomembne spremembe. Tako kot pri zadnjih dveh vložitvah zakona za urejanje položaja študentov tudi tokrat verjamemo v moč sodelovanja in skupnega prizadevanja za izboljšanje študentskih pogojev. Naš cilj je jasen: zagotoviti pravičnejše, bolj vključujoče in podporno okolje za vse študente v Sloveniji. Verjamemo, da lahko ravno s sprejetjem tega zakona naredimo velik korak v tej smeri.’’

img8135.jpeg