Šport
četrtek, 07. marec 2019

Primorski zmagovalec študent UP FM

Kvalifikacije v biljardu UP.

V sredo, 6. marca, so se v prostorih biljardnice Pool bar Lucija odvijale regijske kvalifikacije Univerze na Primorskem (UP), za Državno univerzitetno prvenstvo (DUP) v biljardu. 

Tekmovanja se je udeležilo 11 študentov in 2 študentki, ki so se pomerili v sistemu dvojne eliminacije, s ‘’KO’’ skupino najboljših osem. Regijske kvalifikacije so istočasno potekale tudi v mariborskem in ljubljanskem študentskem središču. Tako je za biljardne palice od 17. ure dalje poprijelo preko 50 študentov.  

Kvalifikacije so postregle z vrsto zanimivih obračunov, med najboljših osem pa so se uvrstili:

Andraž Žalec (Fakulteta za pomorstvo in promet), Luka Mihelič (Fakulteta za vede o zdravju), Jon Bažič (Fakulteta za management), Tajda Rešič (Fakulteta za vede o zdravju), Milan Nikolić (Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije), Aljoša Habjan (Fakulteta za vede o zdravju), Primož Slatinek (Fakulteta za vede o zdravju) in Žan Kaplan (Fakulteta za management).

Ker je kvaliteta tekmovalcev iz kola v kolo naraščala, se je organizator, Biljard zveza slovenije odločila, da so se polfinalne in finalne tekme odigrale na 4 dobljene igre.

Končni vrstni red:
1. mesto: Žan Kaplan (Fakulteta za management)
2. mesto: Andraž Žalec (Fakulteta za pomorstvo in promet)
3. mesto: Milan Nikolić (Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije) in Jon Bažič (Fakulteta za management)
5.mesto: Aljoša Habjan, Luka Mihelič, Tajda Rešič in Primož Slatinek (vsi iz Fakultete za vede o zdravju)

Zmagovalec, Žan Kaplan, sicer favorit za znago že od prvega udarca, se je tekmovanja udeležil iz čiste zabave in navdušenja nad biljardom, s katerim se že dlje časa ukvarja. Njegov finalni nasprotnik, Andraž Žalec, pa je povedal tako: ‘’Udeležil sem se zaradi želje po udeležbi na Državnem prvenstvu. Mislil sem, da imam možnosti, nisem se motil, tako da sem vesel, da sem se prijavil. Všeč mi je bilo, da sem finalno tekmo odigral z mojim prijateljem Žanom. Žal v finalu ni bilo takšnega naboja kot je bilo v prejšnjih tekmah, ampak je bila super izkušnja. Imel sem se res super.  Veselim se še naslednjih dogodkov in upam, da jih bo čim več.’’

Vodja tekmovanja, Mitja Gradišnik, predsednik biljard zveze Slovenije, je bil nad predstavo primorskih študentov navdušen, še posebej ga veselijo tovrstni dogodki, ki lepo pokažejo, da je biljard lahko tako šport kot zabava, kar pa je tudi glavni namen tovrstnih tekmovanj.

Tekmovanje je imelo še poseben naboj, ker so se štiri najboljši za nagrado uvrstili med šestnajsterico, ki se bodo v sredo, 20.3.2019 pomerili na DUP v Novi Gorici, v prostorih MagmaX. Študentje so se res izvrstno izkazali in z veseljem bomo spremljali njihove nastope ter držali pesti.

Tekmovanje, so omogočili: Slovenska univerzitetna športna zveza, Biljard zveza Slovenije in Univerzitetna športna zveza Primorske.