Sociala
nedelja, 29. september 2019

Mi častimo, častiš tudi ti?

Študentska krvodajalska akcija Častim 1/2 litra!

Študentska organizacija Univerze na Primorskem (ŠOUP) v okviru vseslovenske študentske krvodajalske akcije pod sloganom »Častim 1/2 litra!« organizira krvodajalsko akcijo na Primorskem. 

Na Primorskem bo kri možno darovati od 7. do 9. oktobra 2019 v Splošni bolnišnici Izola (Center za transfuzijsko dejavnost), in sicer:

  • v ponedeljek, 7. 10, od 8.00 do 10.00, 
  • v torek, 8.10, od 7.30 do 11.00 in
  • v sredo, 9.10, od 9.00 do 11.00.

"Vsi tisti, ki lahko darujejo kri, so vabljeni, da se vnovič številčno odzovejo povabilu in častijo rundo, ki rešuje življenja. Vsak krvodajalec je junak, naj bo to prvič ali stotič," na akcijo skupine PreProstoVoljni vabi vodja projekta na Primorskem Tamara Crnjac in dodaja, da bo za krvodajalce dobro poskrbljeno tudi tokrat, saj bo omogočen brezplačen prevoz, ob malici pa bodo darovalci prejeli tudi simbolično darilo.

Brezplačen prevoz

Vse dni je organiziran brezplačen prevoz krvodajalcev do bolnice (iz Kopra na postaji Tržnica in iz Portoroža pri UP FTŠ). Prvi prevoz je ob 7.45., zadnji ob 10.15. V torek bo organiziran tudi prevoz iz Portoroža (izpred FTŠja ob 9.00). Prijave za prevoz se zbirajo do petka, 4.10.2019, do 10. ure.

Prijava za brezplačen prevoz je možna preko spletnega obrazca. Donator in izvajalec prevoza je Taxi Port.

Več informacij glede Študentskega krvodajalskega tedna je dostopnih na spletni strani www.castimkri.si ali Facebook dogodku Častim ½ litra.

Častim 1/2 litra!

Krvodajalsko akcijo organizira Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) skupaj s študentskimi organizacijami univerz (ŠOULJ, ŠOUM in ŠOUP), študentskih klubov, Zveze študentskih klubov Slovenije, Rdečim križem Slovenije in Zavodom RS za transfuzijsko medicino.

V letošnjih akcijah se bodo študenti osredotočili na informiranje mladih krvodajalcev glede vpisa v seznam rednih krvodajalcev in uporabe aplikacije Daruj Kri (Android ali iOS) ter možnosti darovanja kostnega mozga.

Lani je Zavod RS za transfuzijsko medicino praznoval 30. obletnico zdravljenja s presaditvijo krvotvornih matičnih celic. Mlade krvodajalce bodo PreProstoVoljni letos spodbujali k darovanju kostnega mozga, ki je za bolnike malignih ali avtoimunskih bolezni lahko edina rešitev. Testiranje za darovanje kostnega mozga je enostaven proces, kjer potencialnemu darovalcu odvzamejo le nekaj dodatnih mililitrov krvi Podatke darovalca se nato zabeleži v domače in tuje registre.

Projekt PreProstoVoljni sofinancira Mestna občina Koper.

Projekt podpira Luka Koper d.d. v okviru sklada »Živeti s pristaniščem«.