Šport
torek, 16. april 2019

Ekipa tekačev UP del uspešne zgodbe 6. Istrskega maratona

100-glava množica študentov Univerze na Primorskem.

Študentje-tekači Univerze na Primorskem in predstavniki Univerzitetne športne zveze Primorske, skupaj je šlo kar za 100-glavo množico, so se po tednih resnih priprav včeraj uspešno udeležili 6. Istrskega maratona. Eni so tekli na krajših progah, drugi na polmaratonu, četverica junakov pa je opravila kar s celotno 42.195 metrov dolgo traso klasičnega maratona. 

Študenti-tekači, ki so uspešno prispevali kilometre v projekt botrstva, so z nasmejanimi obrazi prečkali ciljno črto ter si za svoj uspeh zasluzili še medaljo organizatorja. Med prvimi predstavniki UP na 9,5 km se je na cilj prebila Teja Jenko, ki je še zadihana povedala: "Na startu nas je kar malce 'odneslo', ker je bilo zanimivo prehitevat. Sicer pa super vreme. Ni bilo ne prevroče, ne premrzlo, ravno prav.« Teja je sicer v skupnem seštevku žensk na najkrajši razdalji dneva pristala na 58. mestu, njen čas je bil 0:41:28, do cilja pa je prišlo kar 1365 tekmovalk. V moški konkurenci je bil med 1054 športniki, ki so prečkali ciljno črto, naš najhitrejši študent Matic Špenko, ki je s časom 0:41:32 kot pravi kavalir za malenkost zaostal za Tejo in osvojil 246. mesto.

V Kopru je 25 tekačev-študentov startalo na 21 km dolgo traso polmaratona, na kateri jih je zmerno spremljala burja, kar je še otežilo nastope. A seveda niti burja ni mogla preprečiti, da naši 'natrenirani' tekači ne bi dosegli svojega cilja. Gariju Grosarju je tistih 170 km, ki jih je pretekel v zadnjem mesecu priprav, koristilo, da je bil s časom 1:34:18 najboljši v Ekipi Univerze na Primorskem. Sicer je med 1255 udeleženci zasedel 197. mesto. Na polmaratonski razdalj se je s skupnim 59. mestom (med 726 športnicami) zelo dobro odrezala Tara Moneta, ki progo pretekla v času 1:45:54 in prehitela ostale študentke UP. 

Na ciljni črti pa je bilo vsekakor izjemno lepo videti naše 4 največje junake – četverico študentov UP, ki se je prvič odločila za malce več kot 42 kilometrov dolg podvig. Kapa dol, saj opraviti s pravim maratonom nikoli ni ravno mačji kašelj. Robi Kovač, sicer gorski tekač, se je najbolje od naših odrezal tudi na asfaltni podlagi. Za traso je porabil 4 ure, 12 minut in 42 sekund, kar mu je prineslo 171. mesto med 236 maratonci, ki so prišli do cilja. Filip Ivanovič je zasedel 229. mesto (5:10:52), Janko Krstič pa si je s časom 5:21:12 pritekel 232. mesto. Posebej pa smo lahko ponosni na Klaro Rutar. Super-Klara je namreč med 67 maratonkami zasedla 56. mesto, njen čas je bil 4:44:16. 

Vsi študenti Univerze na Primorskem se s svojo udeležbo vsekakor izkazali. Že od vsega začetka vadbe so nastop na Istrskem maratonu vzeli zelo resno, poleg tekaškega dela priprav so resno pristopili tudi k teoretičnemu delu ter se udeležili vrste predavanj, ki smo jih pripravili na UŠZP.

Marca je bilo tako na vrsti predavanje o psihološki pripravi na tek in izmenjavi izkušenj z rekreativnim maratoncem (tudi nekdanjim košarkarjem, igralcem pokerja ter TV-komentatorjem) Klemnom Kladnikom ter bio-psihologom Boštjano Hafnarjem. Aprila pa je o športni prehrani in prehranskih dodatkih spregovorila lastnica podjetja The Nutrition, Sara Rutar. 

»Verjamemo, da so doseženi rezultati le nov izziv za naslednje leto, ko bomo lahko ponovno stopili skupaj na start prireditve, ki iz leta v leto nudi tekačem neverjetno izkušnjo ter imenitno vzdušje. Hvala vsem in čestitke organizatorjem Istrskega maratona,« je zaključila vodja 'projekta Istrski maraton' pri UŠZP Ana Kocjančič.

Velja pa poudariti, da vsi naši tekači prisegajo na šport brez dopinga in so na 'Dan čistega športa' na to tudi opozorili s podpisom posebne izjave Slovenske antidoping organizacije.