Šport
ponedeljek, 25. marec 2019

Domov prinesli srebro

Mednarodne igre Akademskega športnega združenja (ASA) Izrael.

Izraelski Eilat je med 17. in 20. marcem gostil mednarodne igre Akademskega športnega združenja (ASA) Izrael, med 1800 udeleženci pa je bilo tokrat tudi osem športnikov Univerze na Primorskem. Slednji so se domov vrnili s srebrno medaljo košarkarjev in najbrž enako pomembnimi pozitivnimi vtisi.

V odbojki na mivki sta barve Univerze na Primorskem branili Tia Cesar in Manca Rotar v ženski ter in Luka Steblaj in Jernej Pleša v moški konkurenci. Žal se v zelo spremenljivih vetrovnih pogojih niso prebili v finalne boje. V košarki 3x3 pa so se Teo Matej Klepač, David Vac, Siniša Miličević in Tine Pertič z odličnimi predstavami uvrstili kar v veliki finale, kjer so s 15:14 nesrečno izgubili proti ekipi College of Management Rishon LeZion. Vseeno so bili na koncu zadovoljni, poleg tega pa so med tekmovanjem izkoristili priložnost in se spoznali z izraelsko trenersko košarkarsko legendo Pinijem Gershonom, ki je z Maccabijem iz Tel Aviva kar trikrat zmagal Euroligo. 

Mesto Eilat je sicer prestižna obmorska turistična lokacija – nekakšen izraelski Portorož, kjer poleg domačinov največ turistov iz Rusije, Ukrajine in Francije. Velika večina tamkajšnjih hotelov je visokega razreda. V taboru delegacije Univerze na Primorskem so bili z namestitvijo zelo zadovoljni, saj so imeli v odličnem objektu zagotovljene tri obroke, poleg tega pa so bili na dosegu roke bazen, prigrizki, sladoled, kava in druge osvežilne pijače, pa tudi za zabavo je bilo poskrbljeno. Domačini so bili zelo prijazni in so se kot gostitelji zelo potrudili. 

Nekaj težav je bilo le z uradnimi informacijami in zapisniki v angleščini, saj so igre ASA Israel namenjene pretežno Izraelcem. Letos je sodelovalo rekordnih 120 tujcev in načrti so, da bi se v prihodnje to število še povečalo. Kakovost prisotnih športnikov je bila presenetljivo visoka, nekaj pripomb je bilo le na izpeljavo tekmovanj v nekaterih od skupno 23 panog. Sicer so varnostne procedure v Izraelu malce ostrejše kot v EU, previdnost je tam na zelo visokem nivoju. Vseeno pa so se člani ekspedicije UP nasmihali, ko so jim na povratku izraelski cariniki na letališču strokovno pregledali 'sumljivi' sveže osvojeni pokal za drugo mesto v košarki 3x3.