APZ UP
četrtek, 14. marec 2019

V Kopru se danes pričenja Aegis carminis 2019

V Kopru se danes prične prvi mednarodni mladinski zborovski festival.

Od današnjega dne pa vse do nedelje bo Koper gostil prvi mednarodni mladinski zborovski festival Aegis carminis, ki ga prireja Akademski pevki zbor Univerze na Primorskem (APZ UP). Festival Aegis carminis se osredotoča na zborovsko glasbo 20. in 21. stoletja, v sklopu festivala pa bosta potekala dva tekmovanja ter natečaj.

Od četrtka, 14. 3., do nedelje, 17. 3., bodo v Kopru zazveneli številni koncerti, med zanimivosti pa vsekakor sodijo natečaj za nova zborovska dela, katerega nagrajenci so že znani, ter zborovsko in dirigentsko tekmovanje, kjer se bo predstavilo kar 15 dirigentov iz devetih držav ter 11 zborov iz šestih držav.
Kot spremljajoča izobraževalna vsebina bo organizirana tudi vodena razprava po tekmovalnih nastopih ter srečanje s slovenskimi skladatelji. Nastopajoče bo ocenjevalo narodnostno mešana strokovna žirija, vstop na koncerte pa bo prost in brezplačen.

»Z organizacijo raznovrstnih dogodkov v okviru festivala želimo slovenskemu in mednarodnemu prostoru ponuditi kvalitetno prireditev, s katero vzpodbujamo k nastajanju novih dosežkov na področju vokalne glasbe. Poleg tekmovalnih in netekmovalnih nastopov zborov ter mednarodnega tekmovanja za dirigente bomo predstavili tudi zmagovalce skladateljskega natečaja,« napoveduje umetniški direktor festivala in vodja APZ UP, Ambrož Čopi ki v okviru mednarodnega cikla Simfonic voices že desetletje sooblikuje kulturno ponudbo v slovenski Istri.

Podrobnejši program festivala

Tekom festivala se bo zvrstilo 15 koncertov zborov iz Slovenije, Španije, Italije, Grčije, Rusije in Madžarske. Večina koncertov bo potekala v protokolarno-prireditveni dvorani sv. Frančiška Asiškega, nekaj koncertov pa bo potekalo tudi v atriju frančiškanskega samostana sv. Ane, v Taverni, koprski stolnici in na Titovem trgu.

Na otvoritvenem koncertu, ki bo potekal danes ob 19.30 v protokolarno-prireditveni dvorani sv. Frančiška Asiškega, bodo nastopili Dekliški pevski zbor Glasbene šole Koper z dirigentko Majo Cilenšek, Dekliški pevski zbor Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani z dirigentom Markom Vatovcem in APZ UP.

Otvoritveni koncert tekmovanja pevskih zborov bo potekal jutri, 15. marca, ob 19.45, Nastopili bodo ruski Otroški zbor Vesnianka, ki ga vodi dirigentka Lubov Aldakova, madžarski Mešani mladinski pevski zbor Lautiti z dirigentom Józsefom Nemesom ter španski Coro Los peques del León de Oro, ki ga vodi dirigentka Elena Rosso. Najboljši zbori tekmovanja po izboru žirije se bodo potegovali za veliko nagrado festivala »Aegis carminis« v soboto ob 19. uri.

Festival bodo organizatorji zaključili z dvema nastopoma v nedeljo, in sicer ob 10. uri v stolnici Koper ter uro in pol kasneje na Titovem trgu.


Podrobneje o festivalu in organizatorjih

Koper sodi med najstarejša slovenska mesta in se ponaša z bogato arhitekturno in kulturno dediščino. Ime festivala nosi prvotno grško-tračansko ime mesta Koper – Aegida - ter o festivalu Aegis carminis (Ščit pesmi) že poje istoimenska himna. Napisal jo je škof Jurij Bizjak, uglasbil Ambrož Čopi, zapel APZ UP, klavir pa je igrala učiteljica na koprski glasbeni šoli Nives Pavlič.

Organizator festivala je Akademski pevki zbor Univerze na Primorskem (APZ UP). Zbor deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP) vse od ustanovitve leta 2004. V zboru poje približno 40 študentk in študentov Univerze na Primorskem (UP) ter drugih zborovskih zanesenjakov.

Od ustanovitve ga vodi dirigent Ambrož Čopi, pri vodenju zbora pa mu pomagata asistenta dirigenta Andreja Tomažič Hrvatin in Luka Vetrih. V enajsti in dvanajsti sezoni je zbor deloval pod vodstvom dirigenta Mirka Ferlana. V svojem 15-letnem obdobju delovanja je Akademski pevski zbor UP izdal že sedem zgoščenk in prejel številne prestižne nagrade tako doma kot v tujini.

Dodatne informacije in celoten program festivala je dostopen v brošuri na spletni strani www.aegiscarminis.si ter v prilogi novice.

Generalni pokrovitelj festivala je Mestna občina Koper, festival dodatno podpirajo še Študentska organizacija Univerze na Primorskem, Univerza na Primorskem, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in Glasbena založba Astrum. Medijski pokrovitelj je Radio Koper.