ponedeljek, 21. maj 2018

Moč prehrane: Hrana za možgane

Zdravi maj 2018

ŠOUP v okviru projekta Zdravi maj 2018 pripravlja sklop treh predavanj “Moč prehrane”.

Predavanja bosta vodili Particija Marolt in Nika Hemingman, študentki UP FVZ, ki trenutno obiskujeta drugi letnik dietetike.

14.5.2018 - Prvo predavanje bo “Načela zdrave prehrane”. Na tem predavanju bosta predstavili smernice in načela zdravega prehranjevanja. Poslušalci bodo spoznali različne skupine hranil in njihovo vlogo v prehrani. Predstavljena bo njihovo vsebnost v različnih skupinah živil, ustreznost prerazporeditve med obroke tekom dneva, deleže, ki naj bi jih posamezno hranilo zasedalo in obroke, ki so iz njih sestavljeni. Raziskovali bodo živila, ki jih naše telo potrebuje za delovanje, optimalno zdravje in vitalnost. Punci bosta tudi odkrili kam vodijo neustrezni načini prehranjevanja, tako z vidika prenizkega, kot previsokega vnosa.

17.5.2018 - Drugo predavanje bo bilo osredotočeno predvsem na hrano telesno bolj aktivnih ljudi. Glede na stopnjo telesne aktivnosti, se spreminjajo tudi deleži in potrebe po vnosu različnih hranil. Na predavanju bodo udeleženci spoznali kako se prehrana športnika razlikuje od običajnega načina prehranjevanja. Spoznali bodo koliko energije z določenim športom porabimo, ter kako jo kasneje nadomestimo. Izvedeli bodo, kako morajo biti obroki glede na telesno aktivnost prerazporejeni tekom dneva, ter katera hranila vnašati pred in po vadbi, predstavljeni pa bodo tudi praktični primeri obrokov.

21.5.2018 - Ste vedeli da naši možgani porabijo tudi 20% skupne zaužite energije? Hrana ima velik vpliv na naše počutje in nenazadnje tudi delovanje naših možganov. V današnjem svetu in hitrem življenjskem slogu, so naši možgani lahko pogosto preobremenjeni. Tako rabijo kvalitetno gorivo za svoje delovanje. V zadnjem predavanju bomo spoznavali hrano oz. živila, ki s pametnim izbiranjem koristijo umu, boljši koncentraciji in delovanju naših možganov.