main imagesoup logo
     
 
top

Tečaji

Tečaj za voditelja čolna

Tečaj za VHF GMDSS

Tečaj za mornarja motorista

bottom

TEčAJI IN VODENA VADBA:

V primeru, da želiš pridobitinaziv "mornar motorist" nam piši na info@uszp.si.

Naziv "mornar motorist" dobi pomorščak, ki je star najmanj 18 let, ima končano najmanj osnovno šolo ter ima kot član posadke opravljeno najmanj eno leto plovbne dobe na ladji ali ima najmanj tri leta potrdilo o usposobljenosti za voditelja čolna in opravi izpit za naziv "mornar motorist".

Slike za vsebino: Sidro (: 450x299) 

Imetnik pooblastila o nazivu »mornar motorist« sme:
• poveljevati ladji z bruto tonažo do 100, ki ni trgovska ladja, in na njej upravljati ladijske motorje z močjo do 250 kW v meji plovbe »plovba po Jadranskem morju«
• poveljevati trgovski ladji z bruto tonažo do 100 in na njej upravljati ladijske motorje z močjo do 250 kW v meji plovbe »nacionalna plovba« in
• upravljati čoln za javni prevoz do 50 potnikov ali čoln za gospodarske namene ne glede na moč motorja v meji plovbe »nacionalna plovba«.

Izpiti za pridobitev naziva mornar motorist se opravljajo na Upravi Republike Slovenije za pomorstvo. Izpiti se opravljajo, kadar se prijavi najmanj pet kandidatov za isti naziv, skupino nazivov na krovu, v strojnici ali posebno pooblastilo. V opravičenih primerih, ko bi moral kandidat čakati na opravljanje izpita več kot šest mesecev, predstojnik odloči, da se izpiti opravljajo tudi, kadar je število kandidatov manjše.
 
Slike za vsebino: Sailing (: 450x300) 
 
KOLIKO: študentke in študenti 125 €, ostali 145 €

OBVEZNA OPREMA: 2 fotografiji in zdravniško spričevalo, ki ga izda ambulanta za pomorščake.

INFO: info@uszp.si, 051 69 21 00

PRIJAVE: Prijave zbiramo na vseh infotočkah ŠOUP.

OPOMBE: Pogoj za prijavo je rdeča ali modra izkaznica Zdrava Zabava. Tečaj vključuje 2 štiriurni predavanji, 1 ponavljanje pred izpitom, opravljanje izpita ter učno gradivo (skripta).

VSEBINA: Strokovni del izpitnega programa za naziv “mornar-motorist v obalnem morju” obsega naslednje predmete:

- navigacija: Luči in označbe na plovni poti, pomorske karte in delo z njimi, priročniki in sredstva za navigacijo, določevanje točke ladje in plovbe v vseh vremenskih razmerah pri obalni plovbi (ustno in praktično).

- pomorstvo: Čolni in ladje, ladijsko skladišče in zavarovanje tovora med plovbo, naprave za nakladanje in razkladanje tovora, za sidranje, krmarjenje, vzdrževanje čolnov in ladij, ladijske vrvi, oprema za reševanje, osnove stabilnosti ladje, postopek proti požaru, vdoru vode, nasedanju ali zapuščanju ladje (ustno in praktično).

- izogibanje trčenju na morju (ustno in praktično).

- ladijski postroji: Vrste ladijskih motorjev in način dela, zagon motorjev, nadzor med delovanjem in zaustavitev motorjev, sistemi za hlajenje in mazanje, goriva in maziva za motorje, vrste in  namen pomorskih strojev in naprav, gonila za prenos moči, ladijske instalacije, rezervoarji za gorivo, mazivo in vodo (ustno in praktično).

- varstvo pri delu in varstvo morja pred onesnaženjem: Viri poškodb pri delu, osebna in kolektivna zaščita na plovnem objektu, ukrepi pred onesnaževanjem morja s plovnih objektov, prva pomoč na plovnem objektu, protipožarna zaščita (ustno in praktično).

- osnove meteorologije

top

U:
P:

bottom
top
bottom
apz primss uszp

UŠZP, Gortanov trg 15, 6000 Koper | Prostori UŠZP se nahajajo na Čevljarski ulici 27, 6000 Koper | T: +386 5 662 62 20, M: +386 31 452 000 | E: info@uszp.si

 
bottom
 
Spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov”. Zaradi zagotavljanja popolne uporabniške izkušnje jih omogočite. Sprejmi | Več o piškotkih