main imagesoup logo
     
 
month back

AVGUST 07

month forth
N P T S Č P S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
/ / / / / / /


Prostori UŠZP
se nahajajo na:
Čevljarski ulici 27

T: +386 5 662 62 23
M: +386 31 452 000

E: info@uszp.si

bottom

NOVICE:

Filip Mlinšek do bronaste medalje v slalomu

16.02.2015

Zadnji dan 27. zimske univerzijade je Filip Mlinšek osvojil bronasto medaljo v slalomu. Na njegovi četrti univerzijadi je dosegel tretjo medaljo.

Granada, 14. 2. 2015 - Na 27. zimski univerzijadi je bil moški slalom zadnja končna odločitev v Sierra Nevadi. Slovenijo je zastopalo 5 slalomistov, odličen nastop pa je uspel Filipu Mlinšku, ki je osvojil bronasto medaljo. Ohranil je 3. mesto iz prve vožnje in prišel do tretje medalje na univerzijadah. Vremenske razmere, predvsem v prvi vožnji, niso prizanašale slalomistom, saj je tekmovalce spremljala močna megla in sneženje. Jakob Špik, Andraž Reich Pogladič, Jure Čas in Domen Rupnik so odstopili v prvi vožnji. Zmagal je Švicar Ramon Zenhaeusern.

"V startni hišici sem si rekel: Grem na vse ali nič. Za mano je že toliko let smučanja, tekem in priložnosti, zakaj ne bi izkoristil te. To je zame zadnja univerzijada, zato sem želel dobro izhodišče iz prve vožnje nadgraditi. Izjemno sem vesel, da mi je uspelo ubraniti 3. mesto in osvojiti še tretjo medaljo na univerzijadah," je po prihodu v cilj povedal Filip Mlinšek.

V prvi vožnji so se tekmovalci ubadali s slabo vidljivostjo, oviral jih je tudi veter in sneženje. Najbolje je startno številko izkoristil Filip Mlinšek, študent fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru, ki je startal kot peti in po prvi vožnji zasedal 3. mesto. "Razmere na progi so bile na meji regularnosti. Komaj sem videl naslednja vrata, še večja težava pa je bil sneg pomešan z dežjem, ki se je močno lepil na očala. Na srečo sem imel dobro startno številko in s tem dobro progo."

"V finalni vožnji nisem taktiziral, kljub temu, da je bila proga precej razrita. Če na takšni tekmi taktiziraš, potem se ti lahko hitro maščuje. 100 odstotno sem napadel in upošteval navodila trenerja, ki mi je svetoval naj vzamem nekoliko bolj okroglo linijo, saj je bilo ob vratih že veliko kanalov," je drugo vožnjo opisal Filip Mlinšek in dodal: "Imel sem srečo v nesreči, kajti za Slovakom Falatom sem zaostal le za pet stotink, drugouvrščeni Francoz Rizzo pa je po dobri drugi vožnji odstopil."

Čeprav pogoji na progi niso bili idealni, je Mlinšek kljub temu v drugi vožnji napadel. "Takšni pogoji kot danes, precej lukenj na progi in slaba vidljivost, mi sicer niso pisani na kožo, a sem bil na startu druge vožnje zelo motiviran. Poleg tega se je pred mojim nastopom tudi nekoliko zjasnilo, zato sem začutil, da lahko napadem na vso moč."

˝Moram reči, da so bili za fante zelo težki pogoji, a Filip je z ugodno startno številko dobro izkoristil pogoje na progi. V drugi vožnji je imel precej slabše pogoje kot v prvi, a je z izkušnjami in smučarskim znanjem dobro nadziral vožnjo in zasušeno osvojili bronasto medaljo,˝ je po tekmi povedal trener Boštjan Anderlič

Kot drugi Slovenec je šel na progo Jakob Špik, ki je odlično odpeljal zgornji del proge, zaostal le pol sekunde za vodilnim, a je v vhodu v zadnjo ravnino naredil napako in odstopil. "Pogoji za smučanje so bili zares težavni. Slabo se je videlo, poleg tega je bila proga že kar načeta. Zgornji del sem odpeljal dobro, nato sem se začel loviti in v kombinaciji vrat po prelomnici sem zdrsnil in nisem ujel naslednjih. Do odstopa sem imel dober občutek, zato mi je žal, da nisem prišel do cilja," je po prihodu v ciljni iztek povedal Jakob Špik.

˝Pohvalil bi vožnjo Jakoba Špika, ki je bil večji del proge zelo dobro na poti in bi zagotovo po prvi vožnji končal med deseterico,˝ je njegovo vožnjo videl trener Boštjan Anderlič.

Andraž Reich Pogladič, Jure Čas in Domen Rupnik so imeli visoke startne številke in nič boljše razmere na načeti progi. Vsi so odstopili na sredini prve slalomske proge. "Razmere so bile zares obupne, naredile so se luknje, ki jih nismo videli. Smučali smo skoraj na pamet, na mestu, kjer sem odstopil je bil najmanj 10 smučarjev, ki so naredili napako na istem mestu," je povedal Jure Čas.

Prepričljive zmage se je veselil Švicar Ramon Zenhaeusern, ki je nasprotnik ugnal za 3 sekunde in 68 stotink. Na drugem mestu je po izvrstni drugi vožnji pristal Slovak Matej Falat.

Filip Mlinšek je za Slovenijo osvojil edino medaljo na 27. zimski univerzijadi in tako ohranil niz zbiranja medalj na najpomembnejšem univerzitetnem športnem tekmovanju na svetu.

Avtor fotografij je Marija Jozak.​


Nazaj na arhiv novic
top

U:
P:

bottom
top
bottom
apz primss uszp

UŠZP, Gortanov trg 15, 6000 Koper | Prostori UŠZP se nahajajo na Čevljarski ulici 27, 6000 Koper | T: +386 5 662 62 20, M: +386 31 452 000 | E: info@uszp.si

 
bottom
 
Spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov”. Zaradi zagotavljanja popolne uporabniške izkušnje jih omogočite. Sprejmi | Več o piškotkih