main imagesoup logo
     
 
month back

JULIJ 07

month forth
N P T S Č P S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
/ / / / / / /


Prostori UŠZP
se nahajajo na:
Čevljarski ulici 27

T: +386 5 662 62 23
M: +386 31 452 000

E: info@uszp.si

bottom

NOVICE:

Humanitarna akcija: SRCESLOVENIJI5 na 1919

02.09.2014

20 kilometrov plavanja, 650 kilometrov kolesarjenja in 210 kilometrov teka, vse to brez spanja, brez pravega počitka in v le treh dneh. Preizkušnja, ki se je mnogim zdela ‘nečloveška’, je Mateju Markoviču uspela.
 
 

Ekstremni športnik in triatlonec Matej Markovič  se je odločil, da bo v 72 urah preplaval, prekolesaril in pretekel Slovenijo, vse za dober namen, vse za to, da bo čim več otrok dobilo šolske potrebščine, saj jim jih starši ne morejo kupiti.

V sredo ob 12:00 je skočil v morje in danes, v soboto, malo pred 18:00 na Rudnem polju na Pokljuki naredil zaključne korake. Njegov cilj je bil sicer, da bil svojo 72-urno preizkušnjo zaključil na Triglavu, vendar pa so bile vremenske razmere, na žalost, preveč nevarne, da bi se skupaj z ekipo, ki je bila po treh neprespanih nočeh že kar dobro utrujena, odravil proti naši najvišji gori. Odločitev vsekakor ni bila lahka, saj je Matej človek dejanj in svoje obljube izpolni. Tokrat pač ni šlo, ampak obljublja, da bo skupaj z ekipo Triglav vsekakor še osvojil.
 
 

Srečen in utrujen
Matej je ob koncu povedal: "Srečen in utrujen sem!" Utrujenost je verjetno tako velika, da si navadni smrtniki sploh ne moremo predstavljati. Ob zadnjih korakih na Rudnem polju so se Mateju ulile solze, takoj za njim pa tudi vsem članom njegove spremljevalne ekipe, ki je skupaj z njim dihala skoraj 78 ur. "Kot bi se nekaj ulilo iz tebe, nori občutki, ki se jih z besedami ne da opisati, tega ne razume nihče, ki ni šel po tako težki preizkušnji in živel s tako noro pozitivno energijo. Ob zadnjih korakih na Rudnem polju sem čutil mešanico olajšanja, ko izgine bolečina, in veselja, ko veš, da si na koncu."

Ko je ekipa danes prišla na Rudno polje, so se skupaj odločili, da bi bilo preveč tvegano, če bi se odpravili še na Triglav. Po Matejevem prvotnem planu bi namreč svoj ‘nori’ podvig moral končati po 72 urah na Triglavu. Ker pa je Matej že zadnjo noč imel malce zaostanka, saj je doživel večjo krizo in si je zato v Ljubljani vzel malce več počitka, se je vse skupaj zamaknilo. "Ekipa se je odločla, da ne gremo naprej, vsi smo bili že zelo utrujeni, tako jaz kot člani, vremenska napoved je bila zelo slaba in bilo bi preveč tvegano, da bi v nočnih urah hodili na Triglav," je povedal Matej.
 
 

Ob vprašanju, kdaj mu je bilo najtežje, je povedal, da zadnji dan: "Ravno začetni vzpon na Pokljuko, ko je bila vročina res na vrhuncu, ko se mi je pregrevalo telo in sem vedel, da je pred mano še 4 do 5 ur čistega mučenja." Kljub temu, da mu je ekipa stala ob strani prav vsako minuto, pa je Matej povedal, da je bil na koncu, ko je moral premagati razdaljo,  še vedno sam. Velika zahvala pa gre tudi njegovemu maserju Mitji Lukši Florjančiču, ki je Mateju pomagal z rahlimi masažami, strečingom in mu poškodovane mišice lepil s kinezio trakovi.
 
 

Slovenija je dihala z njim
Mateju je cela Slovenija sporočala spodbunde besede na Facebook strani Srce Sloveniji in spremljevalna ekipa mu jih je redno prebirala. Ko je danes hodil proti Pokljuki in mu je bilo res težko, so mu tudi te besede dale še dodatnega zagona: "Ko so mi danes na glas  brali komentarje ljudi, ki so me spremljali, je bila prava sreča, da sem imel gor očala, ker takrat je bilo pristono vse, sreča, žalost, oči so bile polne in v tem stanju, v kakršnem sem bil, sem komaj zadrževal solze. Je pa to dodatna potrditev, ko ljudje pišejo in dihajo skupaj z mano."

Še vedno lahko pomagate

Sredstva za nakup šolskih potrebščin pa se zbirajo kar do 30. septembra, zato še vedno lahko pošljete sms SRCESLOVENIJI5 na 1919.


Nazaj na arhiv novic
top

U:
P:

bottom
top
bottom
apz primss uszp

UŠZP, Gortanov trg 15, 6000 Koper | Prostori UŠZP se nahajajo na Čevljarski ulici 27, 6000 Koper | T: +386 5 662 62 20, M: +386 31 452 000 | E: info@uszp.si

 
bottom
 
Spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov”. Zaradi zagotavljanja popolne uporabniške izkušnje jih omogočite. Sprejmi | Več o piškotkih